Quartier Lander QV Rouge Stairway 2 2017
Smaak
Sappige rijpe wijn, witte peper, zoethout en soepele tannines. Fruitig en kruidig met speelse afdronk.
Druiven
40% Nielluccio (Sylvain Ozil van Domaine du Chêne), 35% Syrah (Michael Bourrassol van Domaine des Luces) en 25% Petit Verdot (Lionel Frizon, Domaine Terres d’Hachène)
Aanvullende informatie
Het woord ‘quartier’ wekt de indruk van gezelligheid, verbondenheid maar ook van openheid. ‘Lander’ verwijst naar het land en de wijnstokken, maar is tevens de naam van de beek die het familiebezit doorkruist. De naam Quartier Lander past bij het profiel van de wijn, druiven van verschillende samenwerkende partners, onder leiding van Jérôme Pépin.

“Als zoon en kleinzoon van een wijnmaker, oorspronkelijk uit de Cévennen creëerde ik mijn eigen avontuurlijke en vriendelijke handel in wijnen; ‘si d’aventure négoce convivial’. Dit om te kunnen profiteren van mijn professionele ervaring en mijn opleiding tot oenoloog. Ook om mijn passie voor wijn en het idee van delen en gezelligheid die ermee gepaard gaat te verspreiden. De druiven van de verschillende wijnen worden gekocht in de omgeving bij bevriende wijnbouwers waarmee ik nauw samenwerk. Ik help hen met mijn kennis en daarvoor koop ik een deel van hun oogst. Zo kan ik de kwaliteit van de druiven die ik koop waarborgen. Ieder jaar geef ik mijn QV (cuvée) een andere naam, in 2017 was het ‘Stairway 2’”
Naast dit ‘project of handelshuis’ is Pépin wijnmaker bij het domaine Terres d’Hachène, dat bestaat uit 14 hectare wijngaard, 200 olijfbomen en nog eens 10 hectare bos, waar schapen en lama’s lopen om het gevaar van bosbranden te minimaliseren. De bodem kent grote geologische verscheidenheid evenals het klimaat. Soms heeft het invloeden van de rivieren de Aigoual en de Libron dan weer drukt de Cévennen zijn stempel op het weer.
- Website: vin-cevennes.fr/en/wine-from-cevennes
- Instagram: quartierlander
Producent | Nathalie en Lionel Frizon |
---|---|
Herkomst | Lézan, Cevennen, Frankrijk |
Classificatie | I.G.P. Cévennes |
Druivenras | Petit Verdot, Syrah, Nielluccio |
Bodem | Klei en leisteen. |
Vinificatie | koolzure inweking (macération carbonique), verhoging extract door remontage (overpompen) en pigeage, rijping in flex-cube |
Productiewijze | traditioneel |
Serveertemperatuur | 18 °C |
Inhoud fles | 70cl |
Sluiting | schroefdop |
Suikergehalte | droog |
Wijn-spijs suggestie | Groentelasagna met salie, varkensrib, ragout van kip en Brie de Meaux. |