Winkel

Welkom bij Bij Tessels, uw drankenwinkel aan het Tesselschadeplein in Haarlem.

Stap gerust binnen, neem plaats aan de koffietafel en blader op uw gemak door onze produktinformatie of laat mij u adviseren.

Hebt u vragen? Vul dan ons contactformulier in of stuur een e-mail.

Tot ziens bij Bij Tessels,

Marianne Brandwijk

Waarom de naam bij Tessels?

Maria Tesselschade Roemers Visscher is door haar vader zo genoemd vanwege door hem geleden averij bij Texel. Zij was een Nederlands dichteres en graveerster.

Vooral in de 17e en 18e eeuw was het een drukte van belang op de rede van Texel. Dit was de laatste gelegenheid om verse proviand en water in te slaan. In de tijd dat de rede van Texel vol schepen lag, werd de Schilsloot (nu Oude Schild) gebruikt voor de bevoorrading. Het gebeurde dat schepen, die op beter weer lagen te wachten, van hun anker sloegen en op drift raakten waarbij tientallen andere schepen werden meegesleurd. In de zware storm van Kerstnacht 1593, vergingen zo'n 44 schepen, waarvan een aantal graanschepen van de Amsterdamse koopman en dichter Roemer-Vischer. Toen zijn vrouw enkele maanden later beviel van een dochter noemde hij haar Maria Tesselschade.

Maria Tesselschade werd op 25 maart 1594 geboren. De naam Tessel werd door Maria Tesselschade als eerste vrouw naar buiten gedragen. Dankzij haar zijn er nu nog meisjes die Tessel of Tesselschade heten.

© 2022 Bij Tessels. Alle rechten voorbehouden.